اسکولیوز انحنایی است که در ستون فقرات به وجود میآید. متخصصین ارتوپد بر این باورند که درمان نکردن اسکولیوز مشکلاتی را در آینده برای افراد به وجود میآورد. افراد مبتلا به اسکولیوز که قوس ستون فقرات آنها بیشتر از ۵۰ درجه است و آن را درمان نکردهاند ممکن است در سن بزرگسالی دچار کمردرد مخصوصاً در بخش پایینی کمر شوند. یکی از دغدغههای افراد وجود اسکولیوز در ازدواج است، زیرا نمیدانند که آیا این مسئله در ازدواج آنها تاثیر دارد و یا خیر؟
بروز منحنی در ستون فقرات
کسانی که به بیماری اسکولیوز مبتلا میشوند، در ستون فقرات خود منحنی شبیه به حرف S انگلیسی مشاهده میکنند. هر چند که عوامل مختلفی میتواند باعث بروز آن در دورههای سنی مختلف شود، با این حال سنین بلوغ و بازه زمانی 10 تا 12 سالگی از مهمترین دورانی است که انحراف در ستون فقرات را مشاهده میکنید.
آیا ازدواج با اسکولیوز امکان پذیر است؟
دکتر عبداللههادی جراح فوق تخصص اسکولیوز و کیفوز میگوید که بسیاری از بیماران مبتلا به اسکولیوز نگران آینده خود و حتی ازدواج هستند؛ با این حال اسکولیوز قابل درمان است و در صورتی که درمان شود ممکن است که برای ازدواج فرد مشکلاتی را به وجود نیاورد. همچنین این بیماری با بچه دار شدن و زایمان نیز تناقضی ندارد. باید اضافه کرد خانم هایی که دچار اسکولیوز هستند میتوانند ازدواج کنند و حتی میتوانند بچه دار شوند اما باید در دوران بارداری حتماً با پزشک زنان خود در ارتباط باشند و درباره نحوه ی زایمان با او صحبت کنند.
به گفته جراحان ستون فقرات و دیسک فلوشیپ، بسیاری از بیماران مبتلا به اسکولیوز نیاز به درمان جراحی ندارند و ممکن است که با روش های غیر جراحی نیز درمان شوند. اسکولیوز در زنان بیشتر از مردان اتفاق میافتد و در کودکان نیز از سنین ۱۰ تا ۱۲ سالگی رخ میدهد که در صورت بروز علائم باید به پزشک معالج مراجعه شود.
علائم انحراف ستون فقرات چیست؟
اسکولیوز ممکن است در همان نوزادی آغاز شود که به آن اسکولیوز مادرزادی گفته میشود و یا اینکه علائم آن را در بزرگسالی مشاهده کنید.
یکی از شایعترین انواع آن که معمولا در بزرگسالی نمایان میشود، اسکولیوز ایدیوپاتیک است که از سن 10 سالگی فرد را تحت تاثیر قرار میدهد. علائم آن معمولا با موارد زیر قابل شناسایی است:
- عدم تقارن در قفسه سینه
- برجستگی بیشتر در یک طرف باسن
- بالاتر بودن یکی از شانهها
هرچند کمر درد و اختلالاتی که در عملکرد قلب و ریه رخ میدهد نیز میتواند از علائم این بیماری باشد.
اهمیت درمان به موقع اسکولیوز
در صورتی که درمان به موقع و زودهنگام توسط جراح ارتوپد انجام شود این بیماری هیچ مشکلی برای بزرگسالان و همچنین کودکانی که در سن رشد هستند به وجود نمیآورد اما روشهای غیر درمانی برای این بیماری شامل گچ گرفتن، بریس و تمرینات بدنی میباشد.
درصد به وجود آمدن اسکولیوز در نزدیک بلوغ بیشتر است بنابراین افراد زودتر میتوانند جلوی پیشرفت و رشد آن را بگیرند اما اگر این انحراف ستون فقرات در سن پایینتر اتفاق بیفتد با بزرگ شدن فرد این بیماری نیز رشد میکند.
معمولا اسکولیوز در افراد اکتسابی و مادرزادی میباشد. از نظر برخی از جراحان ارتوپد و متخصصین ستون فقرات، اسکولیوزهای مادرزادی با انجام عمل جراحی نتیجه رضایت بخش و مطلوبتری را به وجود میآورد. بنابراین اگر دچار اسکولیوز مادرزادی هستید نگران آینده و ازدواج خود نباشید، زیرا این مورد با درمان قابل حل است، به خصوص اگر به موقع متوجه انحراف در ستون فقرات شوید و برای درمان اقدام کنید.
درمان اسکولیوز قبل از ازدواج
اسکولیوز در زنان شایعتر از مردان است. به همین دلیل بهتر است که هر چه سریعتر برای درمان آن اقدام شود. اگر منحنی بزرگ و شدید باشد، ممکن است با گذشت زمان وضعیت آن شدیدتر شود، از این رو میتوانید قبل از ازدواج برای درمان اقدام کنید.
هر چند که موقعیت منحنی در ستون فقرات و میزان رشد استخوانها در پیگیری فرایند درمان اهمیت دارد. به عنوان مثال اگر موقعیت منحنی در بخش مرکزی کمر باشد، درمان سختتر است. برای استخوانهایی که همچنان در حال رشد هستند نیز روشهایی مثل استفاده از بریس مناسب خواهد بود.
روشهای درمان اسکولیوز چیست؟
تشخیص بیماری در درجه اول به نظر متخصص ارتوپد بستگی دارد. پس از انجام معاینه ستون فقرات، قفسه سینه، دندهها و شانهها احتمال انحراف قابل تشخیص است. هر چند ممکن است در مواردی نیاز به انجام تصویربرداری، سی تی اسکن و ام آر آی باشد.
بر اساس میزان انحراف و با توجه به نظر متخصص ارتوپدی، ممکن است از روشهای زیر برای درمان استفاده شود:
استفاده از بریس
برای بیمارانی که رشد استخوان آنها تکامل نیافته و میزان انحراف ستون فقرات آنها متوسط است، استفاده از بریس تجویز میشود. پوشیدن آن میتواند به درمان سریعتر منحنی ستون فقرات کمک کند. بریس زیر لباس قابل پوشیدن است و بر اساس پیشرفت بیماری تجویز میشود.
درمان با کایروپراکتیک
یک روش درمانی جایگزین برای کاهش و تسکین درد، استفاده از کایروپراکتیک است که به بهبود وضعیت جسمی فرد کمک میکند. این روش باعث درمان و اصلاح کامل انحنای ستون فقرات نمیشود، با این حال برای مبتلایان به اسکولیوز یک روش مناسب است.
بسیار مهم است که این روش را یک پزشک متخصص در درمان اسکولیوز به شما توصیه کند، چرا که درمان با کایروپراکتیک توسط افراد غیر متخصص میتواند موجب شدیدتر شدن علائم شود.
در چه شرایطی عمل جراحی لازم است؟
موارد شدید که با گذشت زمان احتمال پیشرفت آن زیاد است، با توجه به نظر متخصص جراح ستون فقرات نیاز به عمل جراحی خواهد داشت. برای جراحی اسکولیوز معمولا فرایند زیر انجام میگیرد:
پیوند استخوان: در صورتی که بخواهید قبل از ازدواج اسکولیوز خود را درمان کنید، پزشک به کمک پیوند چند مهره با استخوان جدید، به بهبود ستون فقرات شما کمک میکند. ممکن است برای جراحی به میله فلزی، قلاب و یا پیچ نیاز باشد.
اتاق عمل: عمل جراحی اسکولیوز معمولا بین 4 تا 8 ساعت به طول میانجامد. پس از آن بیمار به بخش مراقبت ویژه منتقل میشود تا تحت نظر قرار بگیرد. مراقبت پس از عمل جراحی بسیار اهمیت دارد و لازم است که تا زمانی که پزشک عنوان میکند، بیمار تمام نکات را رعایت کند.
در پایان به یاد داشته باشید که تشخیص بیماری اسکولیوز و روش درمان به نظر متخصص ارتوپد و جراح ستون فقرات بستگی دارد. با این حال معمولا وجود انحراف در ستون فقرات مانع از ازدواج و یا بارداری نیست. از این رو برای اطمینان بیشتر میتوانید با یک متخصص ارتوپدی در این باره مشورت کنید.