اختلال کیفوز که به معنای انحراف در انحنای ستون فقرات میباشد، ممکن است در تمامی سنین حتی در نوزادان بروز پیدا کند. دلایل این بیماری میتواند مختلف باشد. درمان کیفوز در بزرگسالان نسبت به کودکان سختتر میباشد زیرا انعطاف بدنی کودکان بیشتر بوده و از آنجا که کودکان در سنین رشد قرار دارند انجام حرکات اصلاحی برای درمان بر روی آنها بهتر جواب میدهد؛ اما با این حال با توجه به شدت و نوع کیفوز میتوان حرکات اصلاحی را برای بزرگسالان نیز تجویز نمود.
به طور کلی روشهای متنوعی برای درمان کیفوز وجود داشته که با توجه به شدت بیماری، دلیل بیماری، سن بیمار، علائم بیمار روش درمانی توسط پزشک متخصص ارتوپد تعیین میشود.
درمان کیفوز در بزرگسالان با استفاده از بریس
پوشیدن بریس یا قوزبند طبی میتواند یکی از راههای درمان کیفوز در بزرگسالان باشد. در نظر داشته باشید که این روش درمانی وقتی موثر است که انحراف انحنای مهره های ستون فقرات به سمت جلو در حد چند درجه باشد؛ در غیر این صورت پوشیدن بریس روش درمانی موثری برای کیفوزهای شدید که به قوز تبدیل شده است؛ نمی باشد.
در صورتی که به کیفوز مبتلا شده اید؛ میتوانید با پوشیدن بریس از پیشرفت اختلال جلوگیری به عمل آورید. این روش درمانی در کودکان بسیار موثرتر است.
درمان کیفوز وضعیتی در بزرگسالان
برای درمان کیفوز در بزرگسالان باید نوع کیفوز نیز در نظر گرفته شود. کیفوز نسبت به وضعیت قرارگیری بدن به دو دسته کلی ساختاری و وضعیتی تقسیم بندی میشود.
کیفوز وضعیتی در افرادی مشاهده می شود که اگر در حالت صحیح و اصولی قرار گیرند، اثری از کیفوز در آنها مشاهده نمیشود و وقتی بدن آنها در حالت غیر صحیح قرار میگیرد شاهد انحراف در ستون فقرات آنها هستیم. جوانان و سالمندان بیشتر از سایر افراد در معرض کیفوز وضعیتی می باشند. درمان کیفوز وضعیتی در بزرگسالان، با تمرینات اصلاحی، ورزش کردن و حفظ تعادل عضلانی امکان پذیر است.
کیفوز متحرک یا برگشت پذیر
کیفوز از نظر قابلیت اصلاح به دو دسته ی کیفوز متحرک یا برگشت پذیر و کیفوز ثابت یا برگشت ناپذیر تقسیم بندی میشود.
کیفوز متحرک به دنبال عواملی به وجود می آید که با از بین رفتن عامل کیفوز، کیفوز نیز از بین می رود. به عنوان مثال بنا به دلایلی چون مشکلات متابولیکی، نارسایی قلبی و اختلالات هیپوکالمی ممکن است افراد دچار ضعف عضلانی شوند؛ در صورتی که ضعف عضلات درمان شود، کیفوز نیز درمان می پذیرد. کیفوز متحرک با انجام مرتب حرکات اصلاحی کاملاً درمان میشود.
درمان کیفوز ثابت در بزرگسالان
در برخی از مواقع انجام حرکات اصلاحی هیچ کمکی به درمان کیفوز در بزرگسالان نمی نماید. به عنوان مثال افرادی که دچار کیفوز ثابت یا برگشت ناپذیر هستند، با انجام حرکات اصلاحی درمان پذیر نمی باشند.
کیفوز ثابت در اثر بیماری های چون بیماری روماتیسمی یا جمود ستون مهره ها به وجود میآید و در زنان بیشتر از مردان می باشد.
درد کمر و کشیدگی عضلات از علائم این بیماری می باشد. در صورتی که کیفوز ثابت پیشرفت کند منجر به قوز شدید میشود و بخشی از ستون مهره به صورت زاویه دار بیرون میزند؛ در اینگونه مواقع پزشک جراحی را برای درمان پیشنهاد میدهد.