
استابولوم
استابولوم چیست؟
حفره حقه ای یا استابولوم، سطحی مقعر در استخوان لگن است که با نزدیک شدن به سر استخوان ران، مفصل ران را می سازد. همانطور که می دانید، مفصل ران، لگن خاصره را به اندام های تحتانی وصل می کند. استابولوم دقیقا در محل اتصال سه استخوان قرار دارد که انها را تهیگاهی، نشیمنگاهی و شرمگاهی می نامند.
سر استخوان ران که به شکل گرد و مدور است توسط استابولوم که به شکل یک کاسه گرد می باشد، احاطه شده است. این نوع مفاصل، گوی و کاسه نامیده می شوند. مفصل ران مانند مفصل شانه، جزء متحرک ترین مفاصل بدن به حساب می آید و بسیار پایدار است.
پایداری این مفصل به دو دلیل است:
۱. عمق زیاد استابولوم که دور استخوان را گرفته است.
۲. رباط های محکم و ماهیچه های قوی که دور مفصل ران را احاطه کرده اند.

علل و عوارض شکستگی استابولوم
از مهمترین عللي که باعث شکستگی استابولوم می شود، می توان به تصادف با وسیله نقلیه یا سقوط از ارتفاع و حوادث حین کار اشاره کرد. شکستگی استابولوم جزء شکستگی هاي لگن به حساب می آید و از شدید ترین آسیب ها و شکستگی ها در سیستم اسکلتی بدن می باشد. هرچه آسیب وارد شده به بدن بیشتر باشد، ایجاد عوارض آن هم بیشتر می شود.
شکستگی های استابولوم نیاز به درمان دقیق دارد. این شکستگی ها می تواند در هر سنی رخ دهد. در افراد جوان تر، معمولا بر اثر تصادف و یا پرش از ارتفاع اتفاق می افتد. اما افراد مسن تر به دلیل این که استخوان های ضعیفی دارند، حتي با یک زمین خوردن ساده ممکن است استابولوم آن ها دچار شکستگی شود.
عوارض شکستگی استابولوم:
از عوارض شکستگی استابولوم می توان به موارد زیر اشاره کرد:
_نکروز سر استخوان ران
_ آرتروز و ساییدگی به دنبال شکستگی استابولوم
_ آسیب عصبی بر اثر شکستگی استابولوم
_به وجود آمدن استخوان نابجا بعد از شکستگی استابولوم

علائم شکستگی استابولوم
یکی از شایعترین و رایجترین علائم شکستگی استابولوم درد است. معمولاً با شکستگی استابولوم درد در ناحيه لگن محسوس است و فرد نمی تواند روی پای خود بایستد. شکستگی استابولوم باعث می شود که حرکت مفصل محدود شود، یعنی فرد مبتلا نمی تواند ران خود را حرکت دهد.
یکی دیگر از علائم شکستگی استابولوم تورم و کبودی در ناحیه لگن است که به دلیل خونریزی می باشد. اگر شکستگی استابولوم شدید باشد، این خون ریزی ممکن است شوک هايپوولميک را سبب شود.
بافت های مهم بدن، مانند اعصاب و عروق و دستگاه گوارشی و ادراری در نزدیکی استابولوم قرار دارد و ممکن است با شکستگی این ناحیه، بافتهای اطراف آن نیز دچار مشکل شوند.
تشخیص شکستگی استابولوم
رادیوگرافی:
اولین اقدام برای تشخیص شکستگی استابولوم، تصویربرداری از ناحیه لگن است. اگر پزشک علائم شکستگی را در لگن مشاهده کند، برای فرد بیمار تصویربرداری های بيشتري را با استفاده از سی تی اسکن تجویز می کند. رادیوگرافی به پزشک کمک می کند تا محل شکستگی در استابولوم را پیدا کند.
سی تی اسکن:
در سیتی اسکن، پزشک می تواند محل دقیق شکستگی را پیدا کند و درباره ی میزان جابجايي و یا مسیر جابجایی قطعات شکسته شده، اطلاعات دقیقی را کسب کند. این راه های تشخیصی به پزشکان این امکان را می دهد، تا متوجه شوند که آیا فرد بیمار نیاز به جراحی دارد و یا می تواند بدون جراحی نیز شکستگی استابولوم را ترمیم کند. باید اضافه کرد که یکی از مهم ترین عواملی که در درمان شکستگی استابولوم موثر است، تشخیص زود هنگام است، به گونه ای که فرد باید نهایتا یک هفته بعد از حادثه به پزشک مراجعه کرده و تحت درمان قرار بگیرند.
درمان شکستگی استابولوم
معمولا برای درمان شکستگی استابولوم، از جراحی استفاده می شود. بعد از جراحی نیاز به استراحت نیست، بلکه فرد بیمار باید برای مدتی پای خود را روی زمین قرار نداده و ورزش های به خصوصي را انجام دهد. بعد از جوش خوردن محل شکستگي، فرد می تواند پایش را به راحتی روی زمین بگذارد و به زندگی عادی خود برگردد. شکستگی اختلالی را برای زندگی فرد به وجود نمی آورد. دو نوع درمان برای شکستگی وجود دارد.
درمان جراحي:
عمل جراحی استابولوم یکی از پیچیده ترین عمل ها به حساب می آید. زیرا از یک طرف قسمت شکسته در عمق لگن وجود دارد و از طرف دیگر رگ های بزرگی که به عصب، سیاتیک، مثانه و روده وصل می شود، در نزدیکی محل شکستگی قرار دارند.
درمان غیر جراحی:
برای اصلاح شکستگی استابولوم گاهی ممکن است از روش غیر جراحی استفاده شود. به این روش، روش کشش نیز می گویند. این روش اینگونه است که فرد بر روی تخت دراز می کشد و یک میله ی فلزی باریک با وزنه هایی از ساق یا ران فرد آویزان می شود. فشاری که وزنه بر روی ران افراد وارد می کند باعث می شود که استابولوم از ران رد شود.